nieuws

 Karst 10 jaar, wint 1e prijs van de Muziekwedstrijd en Omroep Brabant

                                                                                                                                                                   

Lotje 8 jaar, speelt een Spaans liedje van Cees Hartog, klik hier

Jimmy improviseert op Little Wing van Jimi Henrix, klik hier

Parsa 11 jaar speelt een bluesje, klik hier

Joshua 7 jaar, dit is het resultaat na 7 lessen, klik hier

 Karst 10 jaar speelt Metallica klik hier

 Lotje 8 jaar speelt Minor Problem klik hier

Nick 14 jaar speelt en zingt "let it go" klik hier 

Parsa 14 jaar speelt Supermarket Flowers van Ed Sheeran. klik hier

Karst nu 12 jaar oude speelt Metallica klik hier

 Tips om op de juiste manier te oefenen, deze tips komen van Ton Huijsman.

 

In dit artikel beperk ik mij tot de starter en de beginner op de gitaar die oefent voor zijn wekelijkse gitaarles. En ik ga er dan van uit dat hij zo veel van muziek en de klank van zijn gitaar houdt dat hij iedere dag oefent.

Allereerst het minimum: hoe lang moet je minstens oefenen om vooruit te komen, ongeacht hoe oud je bent? Wanneer je net begint met gitaarles moet je je een aantal vaardigheden eigen maken. Om gitaar te kunnen spelen moeten je vingers bepaalde bewegingen maken die ze in het dagelijkse leven nooit doen. De vingers van je linkerhand en je rechterhand moeten tegelijkertijd verschillende soorten van bewegingen maken om een toon te produceren en dat vergt nogal wat hersenactiviteit. Daar kun je best moe van worden in je hoofd en dat niet alleen: de spieren en gewrichten van je vingers, handen en armen doen ook iets nieuws wat ze niet gewend zijn.

Om dit allemaal goed te krijgen en door training van je hoofd en je vingers voldoende kracht en conditie op gaat bouwen om tevreden over je oefenuurtje te zijn moet je als starter minimaal 20 minuten per dag oefenen. Dit kun je, om niet te moe te worden, het allerbeste verdelen in twee keer tien minuten, bijvoorbeeld 10 minuten vóór- en 10 minuten ná het avondeten. Je kunt dit ook anders inplannen - voor en na je huiswerk, je favoriete tvserie of een andere hobby van je. Als er maar niet langer dan een uur tussen zit want anders zijn je hoofd en je spieren vergeten wat ze ook al weer geleerd hebben.

Na een half jaar , of wanneer je geen starter meer bent, kun je je minimum oefentijd vergroten tot een geheel van 30 minuten. Dus 3 keer 10 minuten of 2 keer een kwartier. 

De maximum oefentijd verschilt van persoon tot persoon. Dit hangt af van je mentale en lichamelijke conditie en vermoeidheid op die dag. Houd voor jezelf de regel aan dat je moet stoppen als je te veel pijn in je vingers krijgt of suf of slaperig wordt. Dan loop je de minste kans om blessures op te lopen of dat je je verkeerde speelgewoontes gaat aanleren zoals liggend op bed oefenen, ongeconcentreerd spelen, verkeerde vingerbewegingen en verkeerde handstanden gaat aanwennen enzovoort.

 

Sites over het nut en uiteraard plezier van muziekonderwijs.

Muziek maakt slim

Nut van muziekles

Samen muziek maken

Muzikaal brein functioneert beter

 

 

Contactgegevens

Bokhamerstraat 8

5042GE Tilburg

Tel. 06 49 86 45 58

Email:  [email protected]

Route